Hammartå

Hammartå

Om du har hammartå är en eller flera tår bredvid stortån krökta. De små lederna i tån är böjda så att tån liknar en hammare. Eftersom det kan göra att skon skaver mot tåns ovansida bildas ofta en ömmande förhårdnad där, en så kallad liktorn.
Du kan få hammartå om du haft för trånga skor. Men orsaken är ofta okänd. Det är till exempel vanligare om du har en förälder som har hammartå. Det är också vanligt att samtidigt ha en sned stortå, så kallad Hallux Valgus. Ibland får man hammartå för att en tå är mycket längre än de andra och därför lätt kommer i kläm i skon och blir krökt.
När du har hammartå är en eller flera tår krökta. När tån är krökt kan ovansidan trycka mot skon, vilket gör ont. Det är vanligt att det blir en förhårdnad av trycket och att förhårdnaden ömmar. Du kan också få ont under framfoten.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har stora besvär av hammartå och det inte räcker att sköta dem själv eller med hjälp av en fotterapeut.

Vad kan jag göra själv?

Trycket på tån minskar om du har skor som är rymliga framtill. Du kan också bli hjälpt av att ha ett inlägg i skon, en så kallad pelott. Inlägg kan du köpa till exempel på apoteket eller i en sjukvårdsaffär. Där kan du också hitta små mjuka förband som kan minska trycket på tån. Det kan kännas skönt om du badar fötterna i fotbad, smörjer dem med mjukgörande salva och filar ner förhårdnaderna. Ibland kan det vara bra att få hjälp av en fotterapeut.

Behandling

Du kan behöva opereras om du har stora besvär. Då tar läkaren bort en bit av benet i tån, och ibland också en bit av förhårdnaden. Du får lokalbedövning under operationen och får oftast åka hem direkt efteråt. Efter operationen kan du få smärtstillande läkemedel i några dagar, eftersom tån kan vara ganska svullen och göra ont. Det kan vara bra att vila med foten högt så mycket som möjligt de första dagarna. Stygnen och förbandet brukar tas bort av en distriktssköterska efter cirka två veckor. Läkningen efter operationen tar ofta tre till fyra månader.
Källa: 1177