Hallux Valgus

Vad är Hallux Valgus

Hallux Valgus är ett tillstånd som kännetecknas av att stortåleden blir sned och att det växer ut en knöl på utsidan av leden. Dock kan problem förekomma utan att stortåleden blivit sned. Vissa personer känner av smärta och irritation i leden utan att någon knöl syns, medan andra klarar sig från smärta trots att Hallux Valgus-knölen är mycket utvecklad.

Orsak

Hallux Valgus är den vanligaste fotdeformiteten och förekommer framför allt hos kvinnor. Orsaken anses vara ärftlig men även skovalet har stor betydelse. Allt för högklackade stor ger en förskjutning av belastningen till framfoten. Och en spetsig form på skons framdel vrider stortån så att Hallux Valgus uppstår.

Behandling av Hallux Valgus

Vid Hallux Valgus rekommenderas individuella, ortopediska fotbäddar (skoinlägg) som stödjer främre fotvalvet. Blir det riktigt besvärande kan operation komma i fråga.

Skotips

Viktigt är att inte gå i för smala eller spetsiga skor eller skor med för höga klackar, för det skapar irritation och ökar belastningen på stortåleden.

Extra breda skor är att föredra. I vissa fall kan utlästning av skorna över stortåleden vara nödvändig. Det kan en bra skomakare hjälpa till med.

Cinnamon har många skor som är speciellt tillverkade i extra töjbart, flexibelt material just vid platsen för Hallux Valgus-knölen.

En av deras patenterade lösningar är Suaflex. Suaflexpartiet på skon är extra flexibelt med sin speciella konstruktion. Samtidigt som trycket avlastas så syns inte knölens deformation lika tydligt. 

Nedan ser du Sandra med Suaflexfunktion.