Mortons sjukdom - ont i framfoten

Mortons sjukdom – ont i framfoten

Mortons sjukdom innebär att du har ont i främre delen av foten. Det beror på att en nerv under en längre tid klämts mellan två av framfotens ben. Då kan nerven förtjockas och klämmas ytterligare.

Mortons sjukdom kan bero på skor som passar dåligt eller är för hårt åtsnörda, eller att det främre fotvalvet är lite nedsjunket. Men ofta finns det ingen tydlig orsak.De flesta blir av med besvären genom att byta skor eller skaffa speciella skoinlägg.Mortons sjukdom är ganska vanlig och förekommer i alla åldrar. 

Symptom

Vanliga symtom vid Mortons sjukdom:
  • Främre delen av foten domnar tillfälligt bort.
  • Det gör mycket ont i framfoten och känns som en brännande och skärande känsla som kommer och går.
Besvären brukar förvärras när du belastar foten.

När och var ska jag söka vård?

Du kan kontakta en vårdcentral om du har mycket ont i foten och det inte går över.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Behandling

Bra skor minskar besvären. Skorna ska vara breda och ha stöd för den främre delen av fotvalvet. Speciella skoinlägg, som kallas främre pelott, kan hjälpa till att avlasta främre fotvalvet så att nerverna inte längre ligger i kläm. Skoinläggen kan köpas i vissa skobutiker eller provas hos en ortopedskotekniker.

En kortisonspruta kan ge lindring om inläggen inte ger tillräcklig effekt och du har stora besvär. I vissa fall är det aktuellt med en mindre operation för att minska trycket på nerven. Du kan behöva vara sjukskriven om du har ett arbete där du står mycket.

Källa: 1177