Skötselråd skinn/läder/mocka

Så rengör och vårdar du:

Skinnskor

Skinn är ett levande material som precis som huden spricker, om den blir torr. Blanka skinnskor är bland de vanligast skorna och är väldigt hållbara. De är oftast täckfärgade och ytbehandlade. Ett par skinnskor går att hålla fina länge om man sköter och vårdar dem med rätt produkter enligt nedan rekommendationer.

1. Rengör skinnskon

Ta bort eventuella skosnören och knäpp upp spännen. Borsta bort smuts med en skoborste och applicera skorengöring med en fuktig rengöringsduk. Rengör skon och låt torka naturligt.

2. Vårda skon med skokräm

Applicera ett tunt och jämt lager skokräm, detta för att ge näring och glans till skon. Använd cirkulerande rörelser. Låt torka i 10 min. Efterpolera noggrant med en skoborste eller torr duk för att arbeta in krämen i skinnet och återfå en fin glans.

3. Skydda med impregneringsspray

När lädret återfått en fin yta är det viktigt att impregnera skon för att bevara finishen och skydda mot smuts och väta. Spraya ett tunt och jämt lager impregneringsspray från ett avstånd på 15-20 cm. (Prova gärna på ett ställe som inte syns så mycket först) För bästa effekt, låt dina skor torka i 24 timmar efter impregneringen.

4. Fräscha upp insidan med en skodeo

Avsluta skovårdsrutinen genom att fräscha upp skons insida. Spraya ett jämt lager skodeo runt om hela skons insida. Trä i ett bar nya skosnören och använd skoblock för att bevara formen på skona.

5. Glöm INTE att använda skohorn! Det förlänger livet på skon och du slipper trasiga hälkappor. 

Mockaskor

Mocka framställs av lädrets baksida dvs ej hårsidan. En läderhud spaltas under garvningsprocessen upp i två delar, narvläder och spaltläder.

Narvsidan, är den yttersta delen av huden där håret har suttit. Narvlädret är naturligt mer slittålig än spaltlädret. Skinn är ett levande material som precis som huden spricker, om den blir torr. Mockan framställs genom att baksidan eller köttsidan av lädret slipas ner till en sammetsliknande yta med långa fibrer.

En mocka kan vara tillverkat av antingen narvläder (Suede) och spaltläder (spaltmocka). Mocka har i regel god andningsförmåga och hög komfort, men är känsligt för fläckar. Rengöra mocka skor är enkelt, så här gör du:

1. Rengör mockaskon

Avlägsna skosnören. Rengör mockaskon och bearbeta fläckar samt blanka partier med en rengöringssten. Borsta sedan bort all synlig smuts med mockaborsten. Vid extra envisa fläckar rekommenderas även en rengöring.

2. Vårda dina mockaskor med skolotion

Applicera ett tunt och jämnt lager lotion för mocka för att ge näring till materialet. Använd neutral färg eller pigmenterad lotion i samma nyans som skon. Använd lätta tryck med flaskans påstrykare. Låt torka och rugga sedan försiktigt upp ytan med en mockaborste om nödvändigt.

3. Skydda med impregnering

När mockan återfått en fin yta är det viktigt att impregnera mockaskon för att bevara finishen och skydda mot smuts och väta. Spraya ett tunt och jämnt lager impregneringsspray från ett avstånd på ca 15 cm. För bästa effekt, låt dina mockaskor torka i 24 timmar.

4. Fräscha upp insidan

Avsluta skovårdsrutinen genom att fräscha upp mockaskornas insida. Spraya ett jämnt lager skodeo runt om hela skons insida. Trä i ett par nya skosnören och använd skoblock för att bevara formen på skorna.

5. Glöm INTE att använda skohorn! Det förlänger livet på skon och du slipper trasiga hälkappor. 

Textilskor

I textil ingår även Canvas som är en grovtrådig väv. Samtliga textilskor behöver underhållas för att hålla längre.

Det är inte att rekommendera att tvätta gympaskor eller textilskor i tvättmaskin då limmet i skorna kan gulna och släppa. Textilskor som går att tvätta i maskin är tydligt märkta med tvättråd. Använd istället produkter avsedda för textil för att bibehålla materialets egenskaper.

1. Rengör textilskon

Ta bort eventuella skosnören. Blötlägg skon snabbt i ljummet vatten. Applicera riktigt med rengöring på en skoborste och arbeta igenom hela skon noggrant med borsten. Tänk på att komma åt runt sömmar och mönster samt längs med sulkanten. Tillsätt mer skum vid behov. Skölj bort allt skum med kallt vatten och låt skon torka.

2. Vårda sulorna

Fräscha upp vita sulor genom att applicera ett tunt och jämt lager vit färglotion längs med sulans kant. Den vita färgen fungerar även på vita textilier. Använd lätta tryck med flaskans påstrykare. Låt torka.

3. Skydda textilskon med impregnering

När textilskorna återfått en fin yta är det viktigt att impregnera skon för att bevara finishen och skydda mot smuts och väta. Spraya ett tunnt och jämnt lager impregneringsspray från ett avstånd på ca 15 cm. För bästa effekt, låt tygskon torka i 24 timmar.

4. Fräscha upp insidan

Avsluta skovårdsrutinen genom att fräscha upp skornas insida. Spraya ett jämnt lager skodeo runt om hela skons insida. Trä i ett par nya skosnören.